Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Λίμερικς

Της Τόνιας Σκουλά:

Τα «λίμερικς» είναι ένα είδος του «παράλογου» συστηματοποιημένο και κωδικοποιημένο. Μοναδικός σκοπός τους είναι να διασκεδάσουν τον αναγνώστη. Εμφανίστηκαν στην αγγλική Λογοτεχνία τον 19ο – 20ο αιώνα. Φημισμένα είναι τα λίμερικς του Έντουαρντ Λιρ, όπως και του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Η κατασκευή λίμερικς είναι ένας από τους τρόπους ανάπτυξης της παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου, στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής. Συνίσταται επίσης ως ένα άριστο παιδαγωγικό και διδακτικό μέσο από τον μεγάλο Ιταλό δάσκαλο και παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι στο βιβλίο του «Η Γραμματική της φαντασίας».

Για κάθε γράμμα που μαθαίναμε λοιπόν, καταγράφαμε λέξεις που να αρχίζουν από αυτό, να τελειώνουν ή να το περιέχουν και συνθέταμε το δικό μας λίμερικ, συμπληρώνοντας ο ένας την ιδέα του άλλου. Η δομή ενός λίμερικ είναι απλή: πεντάστιχα ποιηματάκια, που ο πρώτος στίχος – ο οποίος μας συστήνει τον πρωταγωνιστή- ομοιοκαταληκτεί με το δεύτερο, ο τρίτος και ο τέταρτος στίχος παρουσιάζουν ένα συμβάν ή μια ιστοριούλα σε σχέση με τον πρωταγωνιστή και ομοιοκαταληκτούν μεταξύ τους και ο πέμπτος στίχος ολοκληρώνει την ιστορία και συνήθως ομοιοκαταληκτεί ξανά με τον πρώτο, τον οποίο μερικές φορές επαναλαμβάνει ή επεκτείνει.

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τα ποιηματάκια μας, τα ενώσαμε σε ένα βιβλίο και μελοποιήσαμε μερικά από αυτά με τη βοήθεια του μουσικού μας, του κυρίου Περράκη (ευχαριστούμε πολύ, κύριε Νίκο!!!!!!!!!!), έτσι, για να έχουμε κάτι να θυμόμαστε από την Πρώτη τάξη…

Καλή ανάγνωση και καλή διασκέδαση!!
Τόνια Σκουλά, δασκάλα Α' Δημοτικού,
Σχολικό έτος 2014-15ΥΓ: Αν μας καλέσουν από τη Σουηδική Ακαδημία για να παραλάβουμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα παίζουμε στην αυλή του σχολείου!