Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Παρέα με τα σκαθάρια

Της Ιωάννας Μάκου:

Στα πλαίσια του Προγράμματος «Πολιτιστικά θέματα» της Α/Βαθμιας Εκπαίδευσης, θέλησα να συστήσω στους μαθητές του τμήματος Ε1 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, το θρυλικό Βρετανικό μουσικό συγκρότημα των Beatles.

Στην προσπάθεια μου να αναδείξω την άμεση και έμμεση σχέση της βρετανικής κουλτούρας με την αντίστοιχη γλώσσα, κατέληξα σε αυτό το θέμα λόγω της ευρύτητας του. Όπως τελικά αποδείχτηκε η μουσική αποτέλεσε το ιδανικό όχημα για να ανιχνεύσουμε παρέα με τους μαθητές πτυχές του βρετανικού πολιτισμού, βασικές μουσικές έννοιες, την ποπ κουλτούρα, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής αλλά και να εξοικειωθούμε περαιτέρω και ουσιαστικά  με την αγγλική γλώσσα.

Με αφορμή τη μουσική, μάθαμε να συνεργαζόμαστε ως ομάδα, να διαφωνούμε δημιουργικά, να παίρνουμε αποφάσεις, να αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, να τις αξιολογούμε και να τις αξιοποιούμε. Θελήσαμε να διασκεδάσουμε και να τραγουδήσουμε. Προβληματιστήκαμε σε κάποιες περιπτώσεις αλλά τελικά αποκομίσαμε μια κοινή εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας.

Δεν ήταν πάντα εύκολο να διατηρήσουμε την πορεία που αρχικά είχαμε χαράξει, αλλά τελικά καταφέραμε χάρη στον ενθουσιασμό μας να οδηγηθούμε στη γνώση με βάση τις ανησυχίες και τις απορίες μας. Περιμέναμε με αγωνία την τέταρτη ώρα της Τρίτης για να «σκαλίσουμε» τη γνώση και εμείς σαν μικρά σκαθάρια. Ήταν ανεκτίμητο να ακούω τους μαθητές να σιγομουρμουράνε στίχους που είχαν αποστηθίσει ή μελωδίες των Beatles στα διαλείμματα και να με πλημμυρίζουν με ερωτήσεις και απορίες. Και τώρα που το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος, ο καθένας από μας θα έχει στη βιβλιοθήκη του το βιβλίο των «Σκαθαριών» που φτιάξαμε σαν ένα αναμνηστικό χάρτη των αναζητήσεων μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους αγαπημένους μαθητές, τον καθένα ξεχωριστά για τη συμβολή του σε αυτό το γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι καθώς και τους γονείς - κηδεμόνες τους για το συντονισμό των συναντήσεων των ομάδων εργασίας. Ευχαριστώ επίσης την διευθύντρια του 5ου δημ. Σχολείου, Αγγελική Χριστοφή για την υποστήριξη του εγχειρήματος μου, τον συνάδελφό μου της μουσικής Νίκο Περράκη και φυσικά τους Beatles για αναρίθμητους λόγους.

Καλό καλοκαίρι!
Η εκπαιδευτικός της αγγλικής γλώσσας

Ιωάννα Ε.  Μάκου


ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ ?
ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΙΖ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ!

1)Το όνομα του κύριου ντράμερ της μπάντας των Beatles ήταν
α)Τζο Κίνγκ    β)Φίλιπ Στόπερ    γ)Ρίνγκο Σταρ

2) Η πόλη στην οποία συναντήθηκαν τα μέλη των Beatles ήταν
α)το Λονδίνο   β)το Λίβερπουλ    γ)το Λίντς

3)Το πρώτο όνομα της μπάντας ήταν
α) Quarrymen  β)The fantastic four  γ) The Strayed Bealtes

4)Το ζευγάρι που έγραψε τα περισσότερα τραγούδια ήταν οι
α)Τζον και Ρίνγκο  β)Τζον και Τζωτρζ  γ)Τζον και Πωλ

5)Το σκαθάρι που ήταν ταλέντο και στα εικαστικά
α)ο Τζον   β)ο Τζωρτζ   γ)ο Πωλ

6)Ο Πωλ ήταν αριστερόχειρας
α)Σωστό  β)λάθος

7)Το  μέλος που μπήκε τελευταίο στη μπάντα ήταν
α)ο Τζον   β)ο Τζωρτζ   γ)ο Ρίνγκο

8)Το χαρακτηριστικό «μόπτοπ» στυλ των μαλλιών των Beatles ονομάστηκε
α)Αρθουρ   β)Στιούαρτ  γ)Τζέιμς

9) Οι Beatles κυκλοφόρησαν
α) έξι ταινίες  β)επτά ταινίες  γ)πέντε ταινίες

10)Ο κύριος μάνατζερ της μπάντας ήταν
α)ο Μπιλ Σίντονς  β)ο Μπράιαν Έπσταιν  γ)ο Άντριου Κινγκ


απαντήσεις κουίζ
1.γ 2.β 3.α 4.γ 5.α 6.α 7.γ 8.β 9.γ 10.β