Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Γιγαντόκουκλα-«Εμείς» Ε2

Η κούκλα, από τη φύση της, είναι ένα αντικείμενο που προκαλεί σύγχυση στα όρια πραγματικότητας και φαντασίας, καθώς πρόκειται για ένα αντικείμενο τέχνης με υψηλούς συμβολισμούς και αυτόνομη ύπαρξη (Cohen, 2007).
«…είναι η αναπαράσταση ενός ζωντανού όντος, λίγο ως πολύ αληθινή. Ποικίλλει σε αναλογίες, είναι ικανή να κάνει προκαθορισμένες κινήσεις και μπορεί να γεννήσει όλα τα είδη συναισθημάτων, ψυχικών καταστάσεων και στάσεων. Συνοπτικά, έχει δραματικές ικανότητες και εμψυχώνεται, είτε φανερά είτε κρυφά, με οποιονδήποτε τρόπο έχει επινοηθεί από το χειριστή της» (Manier, 1953).
Τα παιδιά του Ε2 λειτούργησαν ομαδικά, τόσο για την κατασκευή, όσο και για την εμψύχωση της γιγαντόκουκλας. Όλα ανεξαιρέτως αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από αυτή ως παιδαγωγικό – εκφραστικό μέσο, καθώς υπερέβησαν τους φόβους κι εξέφρασαν τις ανάγκες τους, μέσα από την κούκλα που προσωποποιεί τα όνειρα και τις ανησυχίες τους και εκφράζει τα βαθύτερα συναισθήματά τους.
Αποτύπωσαν πάνω στην κούκλα λέξεις όπως: Άγχος, Αισιοδοξία, Αναμνήσεις, Αυτοπεποίθηση, Δυσαρέσκεια, Δυστυχία, Έκπληξη, Ελπίδα, Εμπιστοσύνη, Επιτυχία, Ευτυχία, Θάρρος, Θυμός, Καλοσύνη, Κλάμα, Λύπη, Μετάνοια, Μίσος, Μοναξιά, Πίκρα, Πίστη, Πόνος, Συγκίνηση, Συγχώρεση, Υπομονή, Χαρά.
Το όλο project επιχειρήθηκε ώστε να βοηθήσει τα παιδιά καθώς:
-Ενισχύει την ανάπτυξη, καθώς απαιτεί μια σειρά από δεξιότητες.
-Ενισχύει τη συγκέντρωση, τη σκέψη και τη μνήμη.
-Βελτιώνει τη λεπτή κινητικότητα.
-Δρα ως μηχανισμός για «αυτο-προβολή» και έκφραση.
-Λειτουργεί δημιουργικά, εκπαιδευτικά και θεραπευτικά.
-Δεν είναι απειλητικό, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης.
-Ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
-Αναπτύσσει δυναμικές μέσα σε μια ομάδα.
-Ενδυναμώνει την ανθρώπινη γνώση και επιθυμία σχετικά με τις ανάγκες.
-Προσφέρει μεταφορές και συμβολισμούς, τα οποία οι άνθρωποι χρειάζονται προκειμένου να «χτίσουν» πάνω τους και να ανασχηματίσουν τον εαυτό τους.
Ευχαριστούμε την κ.Νιαουνάκη Δώρα, Προϊσταμένη του τμήματος εκπ/κών θεμάτων για τη δια ζώσης συμβολή της στο project, καθώς επίσης και το Πολυτεχνείο Κρήτης που μας επέτρεψε να κάνουμε διάχυση του project την ημέρα Επιστήμης και τεχνολογίας για παιδιά Δημοτικού στις 10/11/2018.
Υπεύθυνος εκπ/κός: Τζόκας Κων/νος