Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Αγάπα τον εαυτό σου. ΣΤ2

Human body-Erasmus+
«Το ανθρώπινο σώμα»

Στο πλαίσιο του γενικότερου θέματος «το ανθρώπινο σώμα», αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς, διαμέσου των αιώνων και ειδικότερα να δώσουμε έμφαση στην περίοδο της Αναγέννησης (Ιταλία , 15ο – 17ος αιώνας) μέσα από τα έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Σάντρο Μποτιτσέλι, ο Ραφαήλ και ο Μιχαήλ Άγγελος.
Εξετάζοντας το ιδεώδες του γυναικείου σώματος μέχρι και τις μέρες μας, διαπιστώσαμε ότι από εποχή σε εποχή αλλάζουν τα πρότυπα ομορφιάς και η εικόνα της κοινωνίας για το πώς πρέπει να είναι το ανθρώπινο σώμα γενικά. Διαπιστώσαμε δε, πως ό,τι σήμερα από κάποιους θεωρείται άσχημο ή μη επιτρεπτό, ήταν κάποτε το ιδανικό πρότυπο.
Κουβεντιάσαμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πανέμορφος όπως ακριβώς νιώθει ο ίδιος καλά με τον εαυτό του. Επεκτείναμε τη συζήτηση και στα δύο φύλα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν έχει σημασία τι σωματότυπο, χρώμα δέρματος, ανάστημα, κιλά ή ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά έχει ο καθένας. Σημασία έχει πρωτίστως η  σωματική υγεία και κυρίως, η ψυχική υγεία. Ονομάσαμε την προσέγγιση: «Αγάπα τον εαυτό σου».
Απώτερος σκοπός της όλης προσέγγισης είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, καθώς είναι παιδιά 11 – 12 ετών, στο κατώφλι της εφηβείας. Επίσης η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας.
 Σύνδεση με το μάθημα της Ιστορίας, των Εικαστικών και της Μουσικής (σύνθεση και μελοποίηση τραγουδιού) 
 Τάξη: Στ2

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τόνια Σκουλά