Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ημερίδα γνωριμίας με την ευρωπαϊκή κουζίνα - Β


 

Β΄τάξη

Την Τετάρτη, 27  Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην τάξη μας Ημερίδα γνωριμίας με την ευρωπαϊκή κουζίνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +, στο οποίο συμμετέχουμε. Μια και η σύνθεση του τμήματος είναι πολυπολιτισμική (έχουμε παιδιά με καταγωγή από την Αλβανία, τη Φινλανδία, την Αλγερία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σερβία) είχαμε την ιδέα να έρθουμε σε επαφή με τις χώρες της Ευρώπης μέσω της γεύσης.  Οι γονείς των παιδιών λοιπόν ετοίμασαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα έφεραν στην τάξη, να τα δοκιμάσουμε. Γευτήκαμε αλγερινό μπουρέκι, γερμανικό στρούντελ με μήλα, γαλλικά κρουασάν και τάρτα μήλου, φινλανδικό κέικ με χουρμάδες, αλβανικές πίτες και σέρβικα μπισκότα και, φυσικά ελληνικά παραδοσιακά – και κυρίως κρητικά- εδέσματα, όπως: φασολάδα, χωριάτικη σαλάτα, ντάκους, τζατζίκι, γραβιέρα με παξιμαδάκια, σπανακόπιτα και κρητικά καλτσούνια και ξεροτήγανα.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς ο καιρός και η θέση κάθε χώρας στην Ευρώπη επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, καθώς και να μιλήσουμε για τα οφέλη της μεσογειακής και της κρητικής διατροφής ειδικότερα. Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε ότι κάθε λαός έχει τις ξεχωριστές γεύσεις του, τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητά του, όπως άλλωστε και κάθε άνθρωπος!

Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, χορταστική, γεμάτη γεύσεις και αρώματα μέρα! Περάσαμε καταπληκτικά και συμφωνήσαμε να επαναλάβουμε αυτό το γευστικό ταξίδι σύντομα!