Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Μουσικά... σ' αγαπώ... Ευρώπη!!! - Β, Γ2, Ε1, ΣΤ2

Με τους μαθητές του Στ2 μιλήσαμε για τον μεγάλο συνθέτη L.v. Beethoven. Λίγα βιογραφικά στοιχεία και αναφέραμε τα σπουδαιότερα έργα του. Ένα εκ των οποίων είναι η 9η συμφωνία. Η μελωδία του τελευταίου της μέρους έγινε το 1985 επίσημα ο Ύμνος της Ευρώπης. Δουλέψαμε σε διάφορα ρυθμικά μοτίβα και όλα τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα κρουστά όργανα του σχολείου μας.

Το Ε1 έχει την τύχη να έχει δύο μαθητές που παίζουν βιολί και λύρα αντίστοιχα. Αυτά τα δύο όργανα δεσπόζουν στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Το βιολί κυριαρχεί σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο ενώ η λύρα είναι το βασικό όργανο σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Μιλήσαμε για τα στοιχεία της παραδοσιακής μας μουσικής, ιστορικά στοιχεία και επιρροές από τους κατακτητές του νησιού (Ενετοί βιολί και λαούτο).

Το Γ2 τραγούδησε ένα γνωστό ποπ τραγούδι της δεκαετίας του 60. Τα λόγια προσαρμόστηκαν για να «φιλοξενήσουν» τους φίλους μας από Λιθουανία και Σλοβενία. Ζωγραφίσαμε τη φράση σ’ αγαπώ σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και γνωρίσαμε τα ρυθμικά κρουστά του σχολείου με ένα ευχάριστο τρόπο. Τα παιδιά της Β τάξης έφτιαξαν με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου μικρά στιχάκια. (λίμερικς). Διαλέξαμε το “Ε” και μέσα από ένα «δημιουργικό διάλογο», μελοποιήσαμε το συγκεκριμένο στίχο και τον ενορχηστρώσαμε με τα όργανα της τάξης.

Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να ακούσετε από τους μαθητές του Γ2 το σ'αγαπώ σε διάφορες γλώσσες της Ευρώπης.


 

Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να ακούσετε από τους μαθητές του ΣΤ2 τον ύμνο της Ευρώπης.


Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να ακούσετε από τους μαθητές του Ε1 παραδοσιακή Κρητική μουσική και τραγούδι.


Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να ακούσετε από τους μαθητές του Ε1 παραδοσιακή Τσιγγάνικη μουσική.


Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να ακούσετε από τους μαθητές της Β μελοποιημένα λίμερικς.